Wat is technische SEO?

Wat is technische SEO?

Er is nog wel eens een beetje verwarring over wat technische SEO nou precies is. Eenvoudig gezegd is technische SEO het proces van het optimaliseren van een website om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de criteria die nodig zijn voor zoekmachine crawlers om toegang te krijgen tot de inhoud van de site en deze te indexeren.

Het gaat erom ervoor te zorgen dat de technische infrastructuur van een website wordt geoptimaliseerd om de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten te garanderen. Technische SEO omvat elementen zoals optimalisatie van de codering, gebruik van metatags en gestructureerde gegevens, URL-structuur, optimalisatie van de paginasnelheid en meer.

Elk van deze elementen zijn belangrijke onderdelen van technische SEO en hebben hun eigen unieke belang om ervoor te zorgen dat een website kan worden gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines. Door ervoor te zorgen dat voor al deze aspecten wordt gezorgd, hebben websites de beste kans om hoger in rankings te verschijnen wanneer mensen zoekopdrachten maken die gerelateerd zijn aan jouw industrie of niche. Hieronder vertellen we je meer over de onderdelen die binnen technische SEO vallen, zodat kunt jij het belang van dit gebied beter leert begrijpen.

Technische SEO

Onderdelen van technische SEO

Om goed gevonden te kunnen worden in de zoekmachine, is het belangrijk dat de website technisch goed in elkaar steekt. Er zijn een aantal onderdelen waarop je moet letten. Deze onderdelen zetten wij graag voor je op een rij.

SSL

Een SSL-certificaat is essentieel voor de beveiliging van een website en gegevenstransacties met klanten. Het helpt ook om de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren, aangezien Google veilige websites beloont met een hogere ranking.

Een SSL-certificaat kun je in de meeste gevallen gewoon aanvragen bij je hosting provider. In andere gevallen moet je zelf een certificaat aanschaffen en installeren.

Redirects

301-omleidingen worden gebruikt om zoekmachines te laten weten dat oude URL’s zijn verplaatst of vervangen door nieuwe. Dit vertelt de zoekmachine dat hij het oude adres niet moet crawlen en informeert hem welke pagina moet worden geserveerd wanneer iemand de URL bezoekt. Het helpt ook voorkomen dat problemen met duplicate content de ranking negatief beïnvloeden

Codering optimalisatie

Om ervoor te zorgen dat webpagina’s correct worden weergegeven op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s), moeten ze worden gecodeerd volgens de beste praktijknormen. Dit betekent dat alle tags correct moeten zijn geformatteerd, dat geldige HTML/CSS-code moet worden gebruikt, dat afbeeldingen moeten worden gecomprimeerd, en dat de bestandsgrootte moet worden beperkt. Dit kun je met de hand doen, maar er zijn tegenwoordig ook een aantal handige programma’s die je hierbij kunnen helpen. Een optimale code helpt daarnaast ook bij het versnellen van je website.

Snelheid van de website

De snelheid van een website is cruciaal voor SEO-succes. Als het laden van een website te lang duurt, zullen gebruikers hem snel verlaten, en kunnen zoekmachine-crawlers de inhoud volledig negeren. Door elk aspect van jouw site te optimaliseren (hosting, bestandsgrootte, beeldoptimalisatie) kun je de snelheid van de website verhogen en de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren.

Gestructureerde gegevens (Structured data)

Door gestructureerde gegevens aan een webpagina toe te voegen, kunnen crawlers de inhoud van de pagina beter begrijpen. Het maakt het voor Google ook gemakkelijker om rich snippets op te nemen bij het weergeven van de vermelding in de pagina’s met zoekresultaten (SERP’s). Gestructureerde gegevens moeten in alle belangrijke pagina’s van een website worden opgenomen voor een maximaal effect.

URL-structuur

URL’s zijn belangrijk voor zowel mensen als crawlers. URL’s moeten kort, beschrijvend en gemakkelijk te begrijpen zijn. Goede URL-structuren geven ook informatie over het soort inhoud dat gebruikers van een pagina kunnen verwachten nog voordat ze die bezoeken. Dit helpt zoekmachines om pagina’s snel te indexeren en verhoogt de doorklikratio (CTR).

XML sitemap

Een sitemap is een XML-bestand dat alle verschillende URL’s op een website vermeldt. Het helpt zoekmachine crawlers om de inhoud snel te vinden, te crawlen en te indexeren. Een sitemap moet alle hoofdpagina’s van een website bevatten, evenals alle belangrijke subpagina’s of secties. Je kunt online tools gebruiken om een XML-sitemap voor jouw site te genereren als je er nog geen hebt.

Robots.txt

Met het bestand robots.txt kun je communiceren met de bots van zoekmachines en hen vertellen welke pagina’s moeten worden gecrawld en geïndexeerd, en welke niet. De robots.txt wordt gebruikt door webmasters om bepaalde delen van hun websites uit te sluiten van crawling door zoekmachines. De robots.txt is dus een erg belangrijk onderdeel binnen technische SEO.

Technische SEO

Waarom is technische SEO zo belangrijk?

Technische SEO is essentieel voor elke website om gezien en geïndexeerd te worden door zoekmachines. Zonder dat zullen websites waarschijnlijk slecht scoren in de SERP’s, wat minder organische bezoekers betekent. Goede technische SEO helpt ook de gebruikerservaring, omdat sneller ladende pagina’s en goed georganiseerde inhoud het gemakkelijker maken voor gebruikers om door een website te navigeren. Uiteindelijk kan goede technische SEO resulteren in hogere inkomsten door verbeterde online zichtbaarheid en meer vertrouwen bij gebruikers.

Wat is het verschil tussen technische SEO, on-page en off-page SEO?

Technische SEO is het proces van het optimaliseren en onderhouden van de technische aspecten van een website. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het optimaliseren van titels en beschrijvingen, ervoor zorgen dat URL’s vriendelijk en gemakkelijk te lezen zijn, het comprimeren van afbeeldingen, het testen van site snelheid en prestaties, enzovoort.

On-page SEO omvat het optimaliseren van webpagina-inhoud voor zoekmachine zichtbaarheid, terwijl off-page SEO verwijst naar activiteiten die plaatsvinden buiten de eigenlijke webpagina (zoals link building). On-page SEO is erop gericht ervoor te zorgen dat elke pagina relevante en waardevolle informatie bevat die de organische rankings in SERP’s helpt verbeteren. Off-page SEO is gericht op het verhogen van de reputatie van een website door het verkrijgen van links van andere websites of pagina’s.

Kortom, Technische SEO speelt een belangrijke rol in elke succesvolle SEO-strategie, omdat het de gebruikerservaring helpt verbeteren en ervoor zorgt dat zoekmachines een website correct kunnen crawlen en indexeren. On-page SEO en off-page SEO zijn ook belangrijk, maar technische SEO moet eerst worden overwogen om ervoor te zorgen dat crawlers van zoekmachines jouw site snel en efficiënt kunnen bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *