Wat is Robots.txt?

Wat is Robots.txt?

De robots.txt is een belangrijk bestand voor de technische SEO van je website. Het helpt zoekmachines te begrijpen welke delen van je website ze wel en niet mogen crawlen, en speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de crawlbaarheid en indexatie van je site. In dit artikel bespreken we wat de robots.txt is, het doel ervan, de invloed op technische SEO, en geven we tips en best practices voor het maken en gebruiken van een robots.txt-bestand.

Wat is het robots.txt-bestand?

De robots.txt is een eenvoudig tekstbestand dat op je website wordt geplaatst en wordt gebruikt om zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo te vertellen welke delen van je website ze mogen crawlen en indexeren. Het bestand bevat instructies, ook wel ‘regels’ genoemd, die door webcrawlers en zoekmachinebots moeten worden gevolgd bij het crawlen van je site. Deze regels bepalen welke pagina’s, secties of bestanden toegankelijk zijn voor de crawlers en welke niet.

Het doel van de robots.txt

Het hoofddoel van de robots.txt is om zoekmachines te informeren over welke delen van je website ze kunnen en niet kunnen crawlen. Dit kan nuttig zijn om verschillende redenen:

 • Het beschermt gevoelige of privé-informatie: Als je bepaalde delen van je website niet wilt laten indexeren, zoals administratieve pagina’s of privégegevens, kun je dit aangeven in je robots.txt-bestand.
 • Het bespaart crawl-budget: Zoekmachines hebben een beperkt aantal pagina’s dat ze kunnen crawlen op je website binnen een bepaalde periode, het zogenaamde ‘crawl-budget’. Door irrelevante of minder belangrijke pagina’s te blokkeren in je robots.txt, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines zich concentreren op het crawlen en indexeren van je belangrijkste content.
 • Het voorkomt duplicate content: Als je website meerdere versies van dezelfde content heeft, zoals printversies of archieven, kan het blokkeren van deze versies in je robots.txt helpen voorkomen dat zoekmachines deze als duplicate content beschouwen.

De invloed van robots.txt op technische SEO

Een goed geconfigureerde robots.txt kan een aanzienlijke impact hebben op de technische SEO van je website:

 • Verbeterde crawlbaarheid: Door zoekmachines te vertellen welke delen van je site ze wel en niet moeten crawlen, optimaliseer je de crawlbaarheid van je website en zorg je ervoor dat je belangrijkste content snel wordt ontdekt en geïndexeerd 
 • Geoptimaliseerd crawl-budget: Door irrelevante of minder belangrijke pagina’s te blokkeren in je robots.txt, zorg je ervoor dat zoekmachines hun crawl-budget efficiënter gebruiken en zich concentreren op het indexeren van je meest waardevolle content.
 • Vermindering van duplicate content: Het gebruik van een robots.txt-bestand om duplicate content te blokkeren, helpt zoekmachines om de juiste versie van je pagina’s te indexeren en kan voorkomen dat je website wordt gestraft voor het hebben van dubbele inhoud.

Hoe maak je een robots.txt-bestand?

Het maken van een robots.txt-bestand is eenvoudig en kan met elke teksteditor worden gedaan. Volg deze stappen om een robots.txt-bestand voor je website te maken:

 • Open een teksteditor zoals Kladblok of TextEdit.
 • Begin met het schrijven van je regels. Een typische regel in een robots.txt-bestand bestaat uit twee delen: de user-agent en de instructie. De user-agent verwijst naar de zoekmachinebot waarvoor de instructie bedoeld is, terwijl de instructie aangeeft wat de bot wel of niet mag doen. Bijvoorbeeld:User-agent: Googlebot of Disallow: /private/
 • Sla het bestand op als “robots.txt” (zonder aanhalingstekens).
 • Upload het robots.txt-bestand naar de hoofdmap (root directory) van je website. Dit is meestal de map waar je index.html of index.php-bestand zich bevindt.

Best practices voor het gebruik van robots.txt

Om het meeste uit je robots.txt-bestand te halen en technische SEO-problemen te voorkomen, volg je deze best practices:

 • Blokkeer alleen de noodzakelijke pagina’s en bestanden: Voorkom dat je belangrijke content blokkeert die geïndexeerd moet worden door zoekmachines. Beperk het gebruik van de Disallow-instructie tot pagina’s en bestanden die echt niet gecrawld moeten worden.
 • Gebruik de Allow-instructie om specifieke toegang te verlenen: Als je een hele map wilt blokkeren, maar bepaalde pagina’s of bestanden binnen die map toch toegankelijk wilt maken voor zoekmachines, gebruik dan de Allow-instructie.
 • Gebruik opmerkingen om je robots.txt-bestand te documenteren: Opmerkingen, die worden aangeduid met een hekje (#), kunnen worden gebruikt om je robots.txt-bestand te documenteren en uit te leggen waarom bepaalde regels zijn toegevoegd.

Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van robots.txt en hoe je ze kunt voorkomen

 • Onjuiste plaatsing van het robots.txt-bestand: Zorg ervoor dat je robots.txt-bestand zich in de hoofdmap van je website bevindt. Als het bestand op een andere locatie staat, zullen zoekmachines het niet vinden en zullen je instructies worden genegeerd.
 • Fouten in de syntax: Controleer je robots.txt-bestand op fouten in de syntax, zoals ontbrekende dubbele punten, verkeerd gespelde instructies of onjuist gebruik van hoofdletters.
 • Per ongeluk blokkeren van belangrijke pagina’s: Controleer je robots .txt-bestand zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke pagina’s of bestanden blokkeert die geïndexeerd moeten worden door zoekmachines.
 • Alles blokkeren: Wees voorzichtig bij het gebruik van de wildcard (*) in je robots.txt-bestand, omdat dit kan leiden tot het blokkeren van alle zoekmachines of het blokkeren van je hele website. Gebruik de wildcard alleen als je zeker weet wat je doet en als het echt nodig is.

Tools om je robots.txt-bestand te testen en analyseren

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het testen, analyseren en optimaliseren van je robots.txt-bestand:

 • Google Search Console: Google Search Console biedt een robots.txt-tester waarmee je je robots.txt-bestand kunt testen op fouten en problemen. Je kunt ook zien hoe Googlebot je bestand interpreteert en of er pagina’s worden geblokkeerd die eigenlijk geïndexeerd moeten worden.
 • Bing Webmaster Tools: Net als Google Search Console biedt Bing Webmaster Tools een robots.txt-tester om je bestand te controleren op fouten en problemen.
 • Screaming Frog SEO Spider: Deze website-crawler en SEO-tool kan je robots.txt-bestand analyseren en je laten zien welke pagina’s en bestanden worden geblokkeerd door je regels. Het kan ook controleren op fouten in de syntax en andere problemen.

Conclusie

De robots.txt speelt een cruciale rol in de technische SEO van je website en kan een aanzienlijke impact hebben op de crawlbaarheid en indexatie van je content. Door een goed geconfigureerd robots.txt-bestand te gebruiken, kun je zoekmachines helpen om je website efficiënter te crawlen en je belangrijkste content sneller te ontdekken en te indexeren.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *