Wat is HTTPS?

Wat is HTTPS?

In dit artikel leer je wat HTTPS is en waarom het belangrijk is voor technische SEO. We bespreken de voordelen van het gebruik van HTTPS, de verschillen tussen HTTP en HTTPS, en hoe je jouw website kunt overzetten naar HTTPS. Door het lezen van dit artikel, zul je begrijpen waarom het gebruik van HTTPS een belangrijk onderdeel is van het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines.

Wat is HTTPS precies?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is de beveiligde versie van het standaard HTTP-protocol dat wordt gebruikt voor het verzenden van gegevens tussen een webbrowser en een website. HTTPS maakt gebruik van encryptie om de gegevens die tussen de browser en de server worden verzonden te beveiligen, waardoor het veel moeilijker wordt voor hackers om gevoelige informatie te onderscheppen of te stelen.

Waarom is HTTPS belangrijk voor technische SEO?

Het gebruik van HTTPS op jouw website heeft verschillende voordelen op het gebied van technische SEO:

3.1 Betere ranking in zoekmachines

Google heeft aangekondigd dat HTTPS een ranking signaal is voor hun zoekmachine. Dit betekent dat websites die gebruik maken van HTTPS over het algemeen hoger zullen ranken in de zoekresultaten dan websites die dit niet doen. Hoewel het geen zware ranking factor is, kan het gebruik van HTTPS nog steeds helpen om jouw website een concurrentievoordeel te geven in de zoekresultaten.

3.2 Verbeterde gebruikerservaring en vertrouwen

Gebruikers van jouw website zullen zich veiliger voelen wanneer ze zien dat je gebruik maakt van HTTPS, vooral als ze persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens of wachtwoorden moeten invoeren. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en hogere conversiepercentages.

3.3 Betere prestaties

Websites die gebruik maken van HTTPS kunnen profiteren van betere prestaties dankzij HTTP/2, een geüpdatete versie van het HTTP-protocol die alleen werkt met HTTPS. HTTP/2 maakt het laden van webpagina’s sneller en efficiënter, wat kan leiden tot een betere gebruikerservaring en hogere SEO-scores.

Wat zijn de verschillen tussen HTTP en HTTPS?

De belangrijkste verschillen tussen HTTP en HTTPS zijn:

4.1 Beveiliging

Het grootste verschil tussen HTTP en HTTPS is de beveiliging van de gegevens die tussen de browser en de server worden verzonden. HTTPS maakt gebruik van encryptie om de gegevens te beveiligen, terwijl HTTP dit niet doet. Dit betekent dat gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens veel veiliger zijn wanneer ze via HTTPS worden verzonden.

4.2 Authenticatie

HTTPS biedt ook authenticatie, wat betekent dat het de identiteit van de website verifieert met behulp van een SSL/TLS-certificaat. Dit zorgt ervoor dat gebruikers weten dat ze verbinding maken met de legitieme website en niet met een nep- of phishing-site.

4.3 Prestaties

Zoals eerder vermeld, kunnen websites die gebruik maken van HTTPS profiteren van betere prestaties dankzij HTTP/2. Dit betekent dat webpagina’s sneller en efficiënter kunnen worden geladen, wat resulteert in een betere gebruikerservaring en hogere SEO-scores.

Hoe zet je jouw website over naar HTTPS?

Om jouw website over te zetten naar HTTPS, moet je de volgende stappen doorlopen:

5.1 Verkrijg een SSL/TLS-certificaat

Het eerste wat je moet doen, is een SSL/TLS-certificaat verkrijgen voor jouw website. Dit certificaat bevestigt de identiteit van jouw website en stelt de encryptie in die nodig is om HTTPS te gebruiken. Er zijn verschillende soorten SSL/TLS-certificaten beschikbaar, variërend van gratis opties zoals Let’s Encrypt tot betaalde opties van bekende certificaatautoriteiten.

5.2 Installeer het SSL/TLS-certificaat op jouw server

Nadat je een SSL/TLS-certificaat hebt verkregen, moet je het op jouw webserver installeren. Het installatieproces kan variëren, afhankelijk van de server en het type certificaat dat je hebt gekozen. Jouw hostingprovider kan je mogelijk bij dit proces helpen.

5.3 Update jouw website om HTTPS te gebruiken

Zodra het SSL/TLS-certificaat is geïnstalleerd, moet je jouw website bijwerken om HTTPS te gebruiken. Dit omvat het updaten van interne links en het omleiden van HTTP-verkeer naar HTTPS. Zorg er ook voor dat alle externe bronnen, zoals scripts en afbeeldingen, via HTTPS worden geladen.

5.4 Informeer zoekmachines over de wijziging

Om te voorkomen dat jouw SEO-ranking wordt beïnvloed door de overgang naar HTTPS, is het belangrijk om zoekmachines te informeren over de wijziging. Je kunt dit doen door een nieuwe sitemap met HTTPS-URL’s in te dienen bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Zorg er ook voor dat je 301-omleidingen instelt om het verkeer van de oude HTTP-URL’s naar de nieuwe HTTPS-URL’s te sturen.

Conclusie

Het gebruik van HTTPS op jouw website is essentieel voor het waarborgen van de beveiliging van jouw gebruikers en het verbeteren van jouw technische SEO. Door het implementeren van HTTPS, kun je hoger ranken in zoekmachines, de gebruikerservaring verbeteren en profiteren van betere prestaties. Volg de stappen in dit artikel om jouw website over te zetten naar HTTPS en begin met het benutten van de voordelen van dit beveiligde protocol.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *